Alışveriş Sepetim
34,3232
36,9987

Müşteri Hizmetleri

Hakkımızda

Hakkımızda ve Mardin
1999 yılında Mardin Midyat’ta kurulan firmamız, gümüş işlemeciliği, altın, el yapımı telkari, Markazit Otantik ürünler, takı ve süs eşyası alanında faaliyet göstermektedir.  Firmamız ilkeli ve dürüst hizmet anlayışıyla çağdaş dünya normlarını her alanda felsefe edinmektedir. Gelişen bilimsel ve teknik donanımları takip eden ve ticaret alanında titizlikle uygulayan bir anlayışa sahiptir.

Bu sorumluluk duygusuyla;
Siz değerli müşterilerimize kaliteli ürünler ve hizmet sunmaktayız.



                                                             
MİDYAT
COĞRAFİ KONUMU
            Güneydoğu Anadolu Bölgemizin güzel ve tarihi ili MARDİN ’e bağlı, Mardin’in doğusunda yer alan şirin bir ilçemiz MİDYAT. Midyat; Mardin ilimize bağlı 9 ilçenin en büyüklerinden ve en gelişmişlerinden biridir. İlçenin doğusunda Şırnak iline bağlı İdil ilçesi, kuzeyinde Batman iline bağlı Gercüş ilçesi, batısında Ömerli, Kuzeybatısında Savur, kuzeydoğusunda Dargeçit ve güneyinde yine ilimizin büyük ilçelerinden Nusaybin ilçeleri ile çevrilidir.
         Midyat ilçesinin arazileri genellikle engebeli olmakla beraber, çok yüksek dağı yoktur. İlçe merkezi, yaklaşık 1000M rakımlı bir düzlüğe kuruludur. İlçenin belli başlı dağ ve akarsuları Midyat Dağları ile Sivrice köyü arasından doğan Nusaybin Ovası’nı sulayan ve Çağ-Çağ Hidroelektrik santralini çalıştıran Aksu ve Karasu çaylarıdır.
           İlçeye karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışın soğuk, yağmur ve kar yağışlı.
 
MİDYAT’IN KISA TANITIMI
           KOMUT Türkleri tarafından kurulduğu anlaşılan Midyat ilçesinin adı, birçok değişmelerden sonra Farsça, Arapça ve Süryanice karışımı olan “AYNA” anlamına gelmektedir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1070 m’dir. Mardin ilinin en geniş ve nüfus bakımından en kalabalık ilçelerinden biridir. İlçe 1810 yılında KAZA statüsüne kavuşmuştur. Önceleri Midyat ilçesi; Midyat ve Estel olmak üzere iki ayrı yerleşim yeri olarak ayrı yerel yönetimlerce idare edilmiştir. 3 km’yi bulan iki yerleşim yeri arasındaki mesafe  zamanla binaların yapılması  sonucu ortadan kalkmıştır.
          Midyat ilçesi, adeta Türkiye’de eşine rastlanmayan bir DİNLER mozaiğine sahiptir. Bu özelliği ile de tarihi ve turistik bir şehirdir. Müslümanların, Süryanilerin ve Yezidilerin bir arada barındığı ender yerleşim özelliğine sahiptir. Bazı köyleri tamamen Müslüman, Süryani veya Yezidi  yerleşim yeri iken bazı köyleri de hem Müslüman hem Süryanilerin veya Yezidilerin bir arada yaşadığı yerleşim yerlerinden oluşmaktadır.
         İlçeye bağlı bazıları BELDE statüsünde olmak üzere 46 yerleşim yeri bulunmaktadır. Bunlardan Acırlı, Çavuşlu, Söğütlü, Gelinkaya, Şenköy ve Yolbaşı “BELEDİYE” statüsünde büyük yerleşim yerlerindendir. Bunların dışında Altıntaş, Bağlarbaşı, Bardakçı, Barıştepe, Başyurt, Budaklı, Çaldere, Çalpınar, Çamyurt, Çayırlı, Doğançay, Doğanyazı, Dolunay, Düzova, Düzgeçit, Eğlence, Elbeğendi, Gülgöze, Gülveren, Hanlar, İkizdere, Kayalar, Kayalıpınar, Kayabaşı, Kutlubey, Mercimekli, NARLI, Ortaca, Ovabaşı, Oyuklu, Pelitli, Sarıkaya, Sarıköy, Taşlıburç, Tepeli, Toptepe, Turgalı, Üçağıl, Yayvantepe, Yemişli, Yenice, Yeşilöz ve Ziyaret geneli büyük köylerdir.
 
MİDYAT’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPISI
         Midyat’ın mimarî yapısından kaynaklanan tarihi bir özelliği vardır. Kümbetli yöreye has mimari yapı incelemeye ve görülmeye değer özelliğe sahiptir. Bu yapıların yazın serin ve kışın sıcak oluşu özellikleri kat kat artırmaktadır. Mimarî yapıların temel dokusu durumundaki  “kesme taş “ işçiliği bir sanat olarak günümüzde de devam etmektedir.
        Midyat Dinler ve diller medeniyeti merkezi özelliğinden kaynaklanan Midyat’ta sayısız sayıda cami ve kiliselere rastlamak mümkündür. Mevcut evlerin de mimarî yapı özelliğinden kaynaklanan zaten tarihî bir abide özelliği vardır.
Yörenin çağ dışı sayılacak başlık parası alma uygulaması yöreye oranla hemen hemen ortadan kalkmıştır. Özellikle ilçe merkezi ve bağlı beldelerde yaşam tarzı şehir tarzından çok farklı değildir.
Değişik inanç, dil ve dolayısıyla değişik kültüre sahip insanların yıllarca kavgasız barış içinde beraber yaşamaları, dünya genelinde beraber yaşama formülleri üzerine uğraşan bilim adamları, sosyologlar, siyaset bilimciler için Midyat en güzel canlı örnektir.
 
MİDYAT DEVLET KONUK EVİ: Midyat eski Kaymakamı Feyzullah Özcan tarafından satın alınan bu yer restore edildikten sonra faaliyete sokulmuş, Midyat’a gelen turistlerin gidip görmeden vazgeçemedikleri güzide bir haline gelmiştir. Midyat taş mimarisinin görülebildiği bir mekândır. Midyat’ta çekilen diziler için ayrıca önemli bir konuttur. Zaten Midyat’ın tümü adeta diziler için bedava bir dekorasyondur. Midyat sözlerle anlatılmaz, gelip görmek lazım.
 
         DEYRUL UMUR (MOR GABRİEL) MANASTIRI: İlçenin 8 km doğusunda bulunan Süryani cemaatine ait bu manastırın içinde muhteşem sanat motifleri ve mozaikler görülmeye değer. Manastırın kendine özgü mimarîsi ve bölmeleri vardır. Temeli MS 397 yılında Mor Şemuil ve Kartminli  Marşuman tarafından atılan manastırın içine ve dışına mimarî yapısına uygun ilaveler ve restorasyon çalışmaları günümüzde de devam etmektedir. 
 
        CEVAT PAŞA CAMİİ: 1915 yılında Cevat Paşa tarafından inşa ettirilen ve kendi ismi ile anılan cami ve kendine özgü bir mimarî yapıya sahip olup, İslamî motiflerle süslüdür. Büyük Cami  de yığma taş mimari yapısı ile incelemeye değer bir özelliğe sahiptir.
        Midyat; Mardin ilimize bağlı  9  ilçeden  kültürel ve eğitim yapısı en gelişmiş ilçelerin başında gelmektedir. Özellikle son yıllarda eğitim seviyesi hızla bir gelişme kaydetmekte, üniversite tahsili yapma oranı günden  güne artış  göstermektedir. Bu da doğal olarak ilçenin
Kültürel dokusunu beraberinde geliştirmektedir.
 
            İlçe  merkezinde 14 İlköğretim Okulu, 2 Lise, 1 Endüstri Meslek Lisesi, 1 Ticaret Meslek Lisesi, 1 İmam Hatip Lisesi, 1 Kız Meslek Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 1 YİBO ve 1 Çıraklık Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca ilçeye bağlı Şenköy, Söğütlü, Acırlı ve Çavuşlu beldelerinde birer çok programlı lise bulunmaktadır. Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan halı, dikiş-nakış kurslarına olan rağbet de az değildir. Bunların yanı sıra 2001-2002 Öğretim yılı itibari ile eğitim-öğretime açılan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu özellikle nüfusu az yerleşim yerlerinin eğitim sorununu büyük oranda çözmüştür.
            Dicle Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan Midyat Meslek Yüksek Okulu, Akçakaya Mahallesinde yeni açılan ilköğretim okulunun binasında eğitim öğretime devam başladı. Halen Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim öğretime devam eden Midyat Meslek Yüksek Okulu’nda Bilgisayar, Elektrik ve Çocuk Gelişimi Bölümleri bulunmaktadır. Midyat’a hâkim bir yerde Midyat Meslek Yüksek Okulu ve ilerde açılacak olan Fakülteler için arsa temini yapılmış, projeleri hazırlanmaktadır.
           
MİDYAT’IN EKONOMİK YAPISI
          Midyat ilçesi, eskiden beri tarım ve hayvancılık ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahiptir. Bu konuda uzun yıllar gerileme yaşanmışsa da son yıllarda tarım ve hayvancılık ticaretinde tekrar bir toparlanma gözlenmektedir. Özellikle Pazar ve Pazartesi günleri ilçenin pazarı olması nedeniyle civar il ve ilçelerden de hayvan tüccarları ilçeye akın etmektedir. Bu da ilçenin ticari yapısına bir hareketlilik getirmektedir. Ayrıca tarım ürünlerinin satıldığı haftanın iki günü Pazartesi ve Perşembe günlerinde kurulan Pazar yerlerinin ilçe ekonomisine katkısı önemsenecek büyüklüktedir. Çünkü ilçenin sakinlerinden başka, bu günlerde gerek köylüler, gerekse civar il ve ilçelerde bu işle uğraşanlar, ürünlerini getirip bu pazaryerlerinde satmaktadırlar. İlçenin tarımında bağcılık, bakliyat, hububat, kavun, karpuz ve ilçeye özgü acur önemli bir yer tutmaktadır.
            Midyat’ta Irak ile olan akaryakıt ticareti de önemli yer tutmaktadır. İlçede binlerce kişi araç nakliyat işleri ile uğraşarak ticaret hayatına bir hareketlilik kazandırmış durumdadır. İlçede kurulu tuğla, yem ve un fabrikaları, çiftlikler, seracılık ve tekstil atölyeleri son yıllarda ticarette gelişmeye sebep olmuştur. Ayrıca örnek teşkil ettiğinden teşebbüs ruhunu da geliştirmiştir.
            Midyat’ta gümüş Telkari işlemeciliği çok eskilere dayanmakta olup, TELKARİ  ismiyle yurt içinde ve yurt dışında önemli bir üne kavuşmuştur. Bu üne binaen yurt içinde ve yurt dışında önemli bir pazar yeri bulmaktadır.
        
 MARDİN
Bunları biliyor muydunuz..
- Mardinin Venedikten sonra yapı dokusu bozulmamış 2. şehir konumunda olduğunu,

- 1600 yıllık mabet olduğunu,

- Mardin halkının eski zamanlarda mangal ateşi etrafında Kürsü denilen düzenekle ısındıkları,

- Eski zamanlarda mutfak eşyalarının temizliği için kül, kil ve toprak kullanıldığı,

- Bağımsızlıklarını savaşarak değilde kıvrak zekaları ile kazandıklarını,

- İlk üniversite eğitiminin Kasım Padişah Medresesinde gerçekleştiğini,

- Mardin Müzesinin ilk zamanlarda Patrikhane olarak kullanıldığını, seçim binası, kooparatif binası, sağlık ocağı, çarşı karakolu aşamalarından sonra müzeye dönüştürüldüğünü,

- Gümüş işçiliğinin Türkiye merkezi olduğunu ve bu işçiliğe Telkari adı verildiğini,

- Yemek kültürünün Fransız mutfağından esintiler aldığını,

- Sasani kumandanlarından Mardiusun kendi imar ettiğini,

- Mardinin gecelerinde gerdanlığı andırdığını,
------------------------------------------------------
Taşın insan yaşamındaki yerini, insan emeğinin taşı nasıl şekillendirdiğini görmek için dinlerin, mezheplerin harman olduğu Mardin’e gelmeli. İklimi sert karasal iklimdir. Yazlar oldukça kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Bu sebeple tercihiniz, ilkbahar ve yaz sezonunda Mardin ve Midyat güzelliklerini yaşamak olsun.

Mardin, mimarisi, sosyal yaşamı, kültürel dokusu ve şehrin kendisi ile gerçekten her göreni büyüleyen bir şehirdir. Mardin yalnız şehir merkezi ile değil, çevresi ile de kültürel bir gezi için ideal bir yerdir.

Mardin gerçek anlamda bir müze şehridir. Bir kalenin üzerine oturtulmuş olan şehir, eski ve yeni olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Mardin in 1960'lı yılların sonunda şehrin tamamının SİT alanı ilan edilmesiyle şehir içine yeni inşaat yapımı yasaklanmıştır.

Mardin de baştan sona yürüyerek 15-20 dakika sürebilecek bir zamanda gezebilirsiniz. Araçların tek yönlü çalıştığı yalnız bir cadde vardır. Kendinizi 16.yy da hissedeceğiniz Mardin anlatılmaz yaşanır...

Önce Mardin kent merkezi içindeki önemli noktaları, evleri, medreseleri, kiliseleri, daha sonra ilçeleri Deyrulzafaran Manastırı başta olmak üzere Dara, Midyat ve Hasankeyfi içine alan geniş bir alanı gezilmeli. Dünya Süryaniliğinin merkezi olan Deyrulzafaran, su sarnıçları ile Dara ve yine dünyadaki yaşayan arkeolojik birkaç şehirden biri olan Hasankeyf'i de kattığınızda Mardin gezmeye doyulmaz bir şehir olarak karşınıza çıkar.
 
HESABIM     

Üyelik Bilgilerim
Adres Bilgilerim 
Siparişlerim 
Stok Alarm Listem
Alışveriş Listem 
Fiyat Alarm Listem 



 
YARDIM     

Müşteri Hizmetleri   
İletişim Bilgileri     
Sipariş Takibi 
İade Formu 
Arıza Formu 
Sıkça Sorulan Sorular   

        

 

KATEGORİ 
 

Bayan Yüzük
Erkek Yüzük 

Bileklikler
Küpeler 
Kolyeler 
Tümü 



 
 
AYKAT KUYUMCULUK  İNŞ.TEKS.NAK.SAN ve TİC.LTD.ŞTİ
Işıklar Mahallesi Kocamanoğlu Cad. No:6/A  MİDYAT / MARDİN / TÜRKİYE
Tel: 0482 464 26 24  - 0530 443 26 24
E-mail: aykat@aykatkuyumculuk.com
© 2005-2024 AYKAT KUYUMCULUK  İNŞ.TEKS.NAK.SAN Ve TİC.LTD.ŞTİ Tüm Hakları Saklıdır.
Sitede bulunan ürün resim ve içeriklerinin firmamızın izni olmadan herhangi bir basılı veya elektronik ortamda kullanılamaz ve çoğaltılamaz.
 

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.